12 Rauhnachten

Gepubliceerd op 20 december 2022 om 17:42

Er zijn verschillende opvattingen over wanneer de eerste nacht van de rauhnachten is, maar ikzelf vind kerstavond (24 december) een mooie start. Op deze manier lopen de nachten tot en met 4 januari. Elke nacht van de 12 nachten staat voor een maand van het jaar. Ze stammen af van hoe vroeger de maanden gerekend werden. De maanden bestonden toen uit 29.5 dag, waardoor er 11 dagen (en 12 nachten) overbleven van de 365 dagen.

Wierook

De rauhnachten worden ook wel de (wie)rook nachten genoemd. Dit omdat er tijdens deze 12 nachten wierook (vaak salie en/of mirre) werd gebrand om kwade geesten te verdrijven.

Dromen

Tijdens de 12 nachten schijn je extra levendig te dromen. De dromen zouden staan voor het afgelopen jaar, wat je hebt meegemaakt en wat je los mag laten. Leg dus bijvoorbeeld een notitieboekje of je journal naast je bed, en schrijf op wat je onthouden hebt van je dromen! Ook dagdromen telt hierbij, dus dagdroom er gerust op los.

Elk van de 12 rauhnachten staat er een ander thema centraal. Op deze manier maak je een reis door jezelf in 12 nachten, en ben je met Driekoningen helemaal gereinigd en klaar voor het nieuwe jaar. Wees gerust, je hoeft niet tot middernacht te wachten! De nacht start zodra de zon onder is, wat in deze tijd van het jaar een stuk eerder is dan middernacht haha.

Hieronder lees je bij elke avond wat voor thema er bij hoort.

De 12 rauhnachten en bijbehorende thema's

 1. Kerstavond, de moedernacht. Tijdens deze nacht kijk je naar je basis.
 2. Wat drijft mij? Wat vind jij belangrijk, welke normen en waarden wil je volgen, en waar geloof je in?
 3. Het openen van je hart. Wat betekent liefde voor jou voor je vrienden, familie, medemens en niet te vergeten voor jezelf?
 4. Achter je laten. Je mag kijken wat je niets meer brengt, en dit mag je los laten of oplossen.
 5. Vriendschap. Welke vriendschappen zijn er voor jou belangrijk? Welke geven je energie? En wat kan je wellicht doen om zelf een (nog) betere vriendschap te onderhouden?
 6. Opschonen. Reinig jezelf en je huis zowel fysiek als spiritueel. Zorg dat alles wat je achter je wilt laten en niet meer om je heen is opgeruimd en (spiritueel) gereinigd is.
 7. Manifesteren. Voorbereiding is het halve werk. Tijdens de zevende nacht sta je bewust stil bij welke doelen en wensen je hoopt te bereiken in het nieuwe jaar.
 8. Overgang. Wanneer je kerstavond begint, valt de 8e nacht precies op Oud en Nieuw. Vier deze avond. Vier jezelf, vier de liefde, vier en luidt het nieuwe jaar goed in.
 9. Rust. Gebruik deze nacht om weer terug bij jezelf te komen.
 10. Verbinding. Kijk waar jij zelf staat binnen het grote geheel. Deze nacht is een mooie nacht om te mediteren en proberen een connectie te leggen met je voorouders of spirituele gidsen.
 11. Grote geheel. Waarom ben jij op deze aarde? Wat is jouw aandeel?
 12. Afronding. De cirkel is rond! De 12 nachten zijn afgerond. Op deze nacht kijk je terug op de afgelopen 12 nachten, accepteer je wat is geweest en kijk je met liefde vooruit.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.